Ziekenhuis Rivierenland heeft, naast het elektrische fietsenplan voor kankerpatiënten, wederom dankzij de St. Vrienden een primeur in Nederland! Onlangs zijn, bij wijze van experiment,  kookworkshops voor kankerpatiënten van het ziekenhuis in Tiel gestart. Een uniek samenwerkingsproject o.a. mede mogelijk gemaakt door Roparun Nederland.

Ook tijdens de chemokuren en daarna moet je lekker kunnen eten. Voor gezonde mensen een vanzelfsprekendheid, maar bij genoemde patiënten kan helaas vaak de smaak veranderen en zelfs aangetast worden. Maar ook de trek in eten kan in sommige gevallen volledig verdwijnen. Daar komt soms ook nog eens gevoelige mond en keel bij waardoor eten zelfs pijn kan gaan doen. De zelfde problemen kunnen ontstaan als gevolg van bestraling.
Toch is het van essentieel belang voor het herstel, door goed te eten, je lichaam op gewicht te houden. Daarnaast is lekker eten ook nog eens heel belangrijk voor de kwaliteit van leven. Kortom, veel kankerpatiënten lopen tegen tal van deze genoemde problemen op tijdens hun ziek zijn. In samenwerking met de Dagbehandeling oncologie, diëtisten, de afdeling voeding en catering van ziekenhuis Rivierenland werd gezocht naar een patiënt vriendelijke manier om iets aan de problematiek rondom eten van kankerpatiënten te doen.

Er werd contact gelegd met een kok/smaakspecialist op dit gebied, Eric Jan Wissink, Roparun Nederland en een locatie om een aantal ( 6 als experiment) kookworkshops te kunnen gaan geven. Het ROC Rivo in Tiel wilde hun opleidingskeuken ter beschikking stellen, mits een aantal leerlingen de workshops mochten meemaken/helpen. Vervolgens werd een leverancier gevonden (Deli-XL) die om niet de benodigde producten wilde leveren. Toen de benodigde faciliteiten waren ingevuld kon de afdeling Dagbehandeling oncologie mensen vragen of men wilde deelnemen. Deze deelname werd open gesteld voor een aantal patiënten, al dan niet met partner of mantelzorger. Inmiddels zijn de ervaringen met de eerste kookworkshop zodanig positief en enthousiast ontvangen dat er nu ook voor 2019 in totaal 6 nieuwe workshops gehouden zullen worden!

Rechts Eric Jan Wissink kok-specialist smaak en smaakoplossingen met zijn team bestaande uit diëtisten, team voeding en catering, dagbehandeling oncologie, ROC Rivor en leerlingen.

Tijdens de workshops leren patiënten o.l.v Eric Jan zelf gerechten en drankjes bereiden die passen bij hun smaakbeleving. Ruime aandacht wordt geschonken aan o.a. zoet, zuur, zout en bitter. Patiënten maken ieder een eigen gerechtje wat na afloop door de mede cursisten geproefd kan worden.

Uiteraard werden tijdens de workshop uit privacy overwegingen geen foto’s van patiënten gemaakt.

Door Roparun Nederland werden onderstaande kookboeken ter beschikking gesteld. Iedere deelnemer (patiënt) krijgt na afloop van de workshop dit prachtige en handige kookboek als cadeau mee naar huis. Naast tal van recepten en tips is dit boek voorzien van prachtige kleurenfoto’s bij ieder recept