De jaarlijkse Lampjesactie van de stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland heeft als motto: ‘Meer kleur op de Intensive Care’. Op deze afdeling liggen patiënten die intensieve zorg nodig hebben. Vanaf 12 december kan iedereen een lampje doneren. De opbrengst is bestemd voor natuurfoto’s aan de muren en aan het plafond.

De lampjesactie bestaat al een aantal jaar en is een begrip in het rivierenland. Bij de hoofdingang van het ziekenhuis staat een corsowagen, voorzien van een lichtsnoer. Voor elke 5 euro wordt een lampje aangestoken. In dit coronajaar is er geen fruitcorso geweest en zijn er dus geen corsowagens. Daar heeft de Stichting 4-stromenland iets op gevonden. Zij hebben voor een constructie gezorgd bestaande uit een hart en een appel. Het veelgebruikte hartsymbool staat voor de waardering richting de zorg, de omlijsting van de appel is de verbinding met het corso.

Kleur biedt afleiding

Maarten van Lieshout, intensivist (IC-arts): “De kamers op de Intensive Care zijn prima ingericht voor de zorg die we bieden aan kwetsbare patiënten. Tegelijk zijn de ruimtes wit, kaal en ongezellig. Daar willen we heel graag wat aan doen. Met het toevoegen van natuurfoto’s op de wanden kunnen we verwardheid en spanning voorkomen. Bij patiënten die aan de beademing moeten, kan een mooie plaat afleiding geven en stress verminderen. Bij het weer wakker worden is het fijn als ze geen witte wand zien, maar een mooie foto. Een kleurrijke aankleding is ook prettig voor de familie die voor het eerst op een IC-kamer komt waar hun dierbare ligt aan slangen en draden.”

Het doel van de actie past in het streven van de Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland om de zorg zo prettig en comfortabel te maken. Eerder dit jaar zijn er iPads beschikbaar gesteld aan patiënten op de IC. Iedereen kan een lichtje doneren via www.vriendenvanzrt.nl/doneer.

Foto: Jan Bouwhuis