Binnen zijn in het ziekenhuis – omdat je bent opgenomen voor kanker of een kuur moet ondergaan – en je dan toch een beetje ‘buiten’ voelen. Dat is het effect van de mooie natuurfoto’s die gemaakt zijn in het Rivierenland. Sinds kort sieren ze de muren van de afdeling AB3 Oncologische en interne Dagbehandeling en AB3 Kliniek. De muurbekleding werd mede mogelijk dankzij een gift van de stichting Monuta Helpt.

Op 21 juli 2022 nam verpleegkundige Heidy Breeschoten hiervoor de cheque in ontvangst van Hans Scheel, ambassadeur van de stichting, in aanwezigheid van Cilia Henkens. Voor Cilia, oud-internist, was het een bijzonder weerzien met ‘haar’ voormalige afdeling. Sinds haar pensionering twee jaar geleden zet zij zich als bestuurslid in voor de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland.

Op AB3 is er sinds deze week één geïntegreerde afdeling waar alle oncologische zorg voor onze patiënten plaatsvindt. Hierdoor kunnen we voorzien in de toenemende vraag naar dagbehandelingscapaciteit en zorgen we er voor dat de oncologische zorg voor patiënten dicht bij huis kan blijven. Op de afdeling hangen grote natuurfoto’s aan de wanden van patiëntenkamers, de gangen, in de familiekamer en in werkruimtes. Cilia Henkens vertelt dat ze onder de indruk is van het formaat en de impact van de foto’s. “Voor de aankleding van deze nieuwe afdeling was het budget beperkt. Toen kwam de stichting Monuta Helpt in beeld en daardoor is er veel meer mogelijk qua aankleding. Dat is echt heel fijn voor iedereen die op de afdeling verblijft, of je nou patiënt of medewerker bent.”

Unitmanager Antonie Bergers is heel blij met de nieuwe aanwinsten. “De foto’s zijn uitgezocht door de werkgroep ‘bouw’ en ze passen binnen het Ambianceplan in het thema ‘Dorpen’. Op de foto zie je poldermolen De Marsch in het dorp Lienden tussen de boomgaarden. De muurfoto’s geven veel herkenning voor mensen uit deze regio. En we krijgen er mooie reacties op. ‘Het is net of ik al buiten ben’, vertelde een patiënt na een lange opname. We zien ook dat de fysiotherapeuten de foto’s gebruiken als hulpmiddel: ‘loopt u nog net iets verder, tot voor bij de foto’, zeggen ze dan. Dat motiveert om te bewegen.”