Het verhaal van ..

Kookworkshop

Het verhaal van Francis Pasanea.

Tijdens mijn chemotherapie behandeling kreeg ik informatie over een gratis kookworkshop.

Deze kookworkshop is speciaal ontwikkeld voor mensen die door chemotherapie te maken krijgen met smaakverandering. Ik was benieuwd naar wat zo’n workshop voor mij zou kunnen betekenen. Zeker omdat tijdens de behandeling mijn smaak totaal weg was.

Het was fijn om met lotgenoten het onderwerp smaak en eten te delen. Er was veel herkenning. De groep was niet al te groot, daardoor was er veel aandacht tijdens het bereiden van de gerechten.

Ik heb de workshop als zeer positief ervaren. Simpele en gezonde gerechten, en makkelijk thuis te bereiden. Het was extra bijzonder omdat mijn smaak op dat moment even helemaal terug was. Ik heb door deze voor mij nieuwe gerechten weer kunnen genieten van eten, en raadt het dus ook alle oncologische patiënten aan de workshop te volgen.

Samen koken met oncologiepatiënten

Het verhaal van Erik-Jan Wissink, specialist smaak & smaakoplossingen

In deze workshops gaan de deelnemers zelf aan de slag met de recepten en kruiden van Eric-Jan de Smaakman. Ik laat ze zien wat er allemaal mogelijk is om de smaak aan te passen of te beïnvloeden als eten niet meer lekker smaakt door smaakverandering als gevolg van medicijngebruik of behandeling. We maken die middag in twee uur samen een aantal gerechten zoals een soep, koude en warme tussengerechtjes, shakes en een dessert.

Nadat alle gerechten klaar zijn proeven we samen en bespreken het na. Van dit proces krijg ik altijd een beetje kippenvel… Zeker als ik hoor dat iemand al een week slecht eet door de bittere smaak die ze in haar mond ervaart door de chemokuur.

Bij 4 van de 6 gerechten is de bittere smaak niet meer aanwezig en verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Dit komt omdat we extra smaak, geur en prikkelingen kunnen toevoegen. Dit geeft net een extra boost aan de gerechten en aan de smaakzintuigen, waardoor dit als aangenaam wordt ervaren door patiënten met een smaakhandicap. Bij de Shakes is deze positieve reactie er overigens nog niet, wat betekent dat we aan die receptuur nog een beetje moeten sleutelen om uiteindelijk ook hierbij het gewenste resultaat te krijgen…

Deze middagen zijn voor mij het bewijs dat ik op de goede weg zit met mijn visie op hoe de opbouw van een gerecht hoort te zijn. Dit is voor mijn persoonlijk erg belangrijk om dit mooie en dankbare werk voort te zetten. Het klinkt cliché, maar de glimlach van iemand die met smaak weer eet in een moeilijke periode is onbetaalbaar en geeft ontzettend veel voldoening.

Erik-Jan Wissink smaakspecialist

Ode aan de elektrische fiets

Het verhaal van Trudi van Baaijen

“Tijdens het informatiegesprek op de Oncologische Dagbehandeling kreeg ik tot mijn grote verrassing het aanbod gebruik te mogen maken van een E-bike gedurende het behandelingstraject.

Het voordeel van een elektrische fiets zou zijn dat bewegen niet afhankelijk is van mijn vermoeidheid.

Ik heb er zes maanden op gefietst, door weer en wind en ook door de regen, gewoon omdat het kon. Het was een lichtpunt in die periode van mijn leven. Afstanden werden niet beperkt en de mindere energie niet hélemaal verbruikt.

Dit heeft mij juist energie gegeven en het gevoel van ‘ik voel de wind, de zon en de regen…. ik leef’.”

Mijn gedicht

Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Weet je waar ik zo’n zin in had?

Ik had zo’n zin in niets.

Lekker voor mezelf,

kilometers lang

met de wind mee

op de fiets.

Maar ja daarvoor was ik al zo bang:

de weg terug is even lang

en plots verschijnt de regen

En natuurwetten weersta ik niet:
ik heb de wind nu tegen.

Nu ploeter ik en lig vermoeid, voorover op mijn fiets.

Was dit nu waar ik zin in had?

Nou ja, noem dat maar niets.

Tóch ben ik fris en monter weer thuisgekomen,

dankzij mijn elektrische fiets.