Het verhaal van ..

Blij met de tablet tijdens de IC-opname

Het verhaal van Ferdinand en Sylvia Wiepking.

We ontvingen een persoonlijk bericht van Ferdinand en Sylvia Wiepking uit Tiel. Ferdinand werd op 6 april opgenomen in het ziekenhuis en na twee dagen volgde een opname op de IC. De tablet die ze dankzij de Stichting Vrienden konden gebruiken, bracht licht in deze spannende en moeilijke periode. Sylvia schrijft: “Natuurlijk hadden wij als gezin begrip voor het feit dat er geen bezoek mogelijk was in die hectische tijd, alle aandacht moest immers naar veel patiënten gaan die erg ziek waren. Wij mochten dag en nacht bellen hoe het met Ferdinand ging en altijd was er tijd om ons bij te praten over de situatie, die niet altijd rooskleurig was. Die gesprekken staan ons nog bij, want ook voor ons was er aandacht en belangstelling, wat een geweldig team! Wat waren we blij toen we hoorde dat er vanaf 9 april tablets in gebruik genomen werden waardoor Facetimen mogelijk werd.

Tot 30 april heeft Ferdinand aan de beademing gelegen en wat was het fijn om hem te zien, de uitleg te horen van de apparatuur, zijn kamer te zien met de foto’s, de persoonlijke informatie op het prikbord en de mogelijkheid om tegen hem te kunnen praten als de verpleegkundige de tablet bij zijn oor hield. Het advies om foto’s en filmpjes te maken van die momenten hebben we ook opgevolgd, voor de verwerking van deze periode blijken ze waardevol te zijn. Iedere avond tot aan het ontslag op 22 mei hebben we van de tablet gebruik gemaakt. We zijn de donateurs dankbaar voor hun giften! Ferdinand is nog twee weken opgenomen geweest in een revalidatiekliniek en is nu weer thuis waar we langzaam de draad weer oppakken met elkaar.”

Kookworkshop

Het verhaal van Francis Pasanea.

Tijdens mijn chemotherapie behandeling kreeg ik informatie over een gratis kookworkshop.

Deze kookworkshop is speciaal ontwikkeld voor mensen die door chemotherapie te maken krijgen met smaakverandering. Ik was benieuwd naar wat zo’n workshop voor mij zou kunnen betekenen. Zeker omdat tijdens de behandeling mijn smaak totaal weg was.

Het was fijn om met lotgenoten het onderwerp smaak en eten te delen. Er was veel herkenning. De groep was niet al te groot, daardoor was er veel aandacht tijdens het bereiden van de gerechten.

Ik heb de workshop als zeer positief ervaren. Simpele en gezonde gerechten, en makkelijk thuis te bereiden. Het was extra bijzonder omdat mijn smaak op dat moment even helemaal terug was. Ik heb door deze voor mij nieuwe gerechten weer kunnen genieten van eten, en raadt het dus ook alle oncologische patiënten aan de workshop te volgen.

Samen koken met oncologiepatiënten

Het verhaal van Erik-Jan Wissink, specialist smaak & smaakoplossingen

In deze workshops gaan de deelnemers zelf aan de slag met de recepten en kruiden van Eric-Jan de Smaakman. Ik laat ze zien wat er allemaal mogelijk is om de smaak aan te passen of te beïnvloeden als eten niet meer lekker smaakt door smaakverandering als gevolg van medicijngebruik of behandeling. We maken die middag in twee uur samen een aantal gerechten zoals een soep, koude en warme tussengerechtjes, shakes en een dessert.

Nadat alle gerechten klaar zijn proeven we samen en bespreken het na. Van dit proces krijg ik altijd een beetje kippenvel… Zeker als ik hoor dat iemand al een week slecht eet door de bittere smaak die ze in haar mond ervaart door de chemokuur.

Bij 4 van de 6 gerechten is de bittere smaak niet meer aanwezig en verschijnt er een glimlach op haar gezicht. Dit komt omdat we extra smaak, geur en prikkelingen kunnen toevoegen. Dit geeft net een extra boost aan de gerechten en aan de smaakzintuigen, waardoor dit als aangenaam wordt ervaren door patiënten met een smaakhandicap. Bij de Shakes is deze positieve reactie er overigens nog niet, wat betekent dat we aan die receptuur nog een beetje moeten sleutelen om uiteindelijk ook hierbij het gewenste resultaat te krijgen…

Deze middagen zijn voor mij het bewijs dat ik op de goede weg zit met mijn visie op hoe de opbouw van een gerecht hoort te zijn. Dit is voor mijn persoonlijk erg belangrijk om dit mooie en dankbare werk voort te zetten. Het klinkt cliché, maar de glimlach van iemand die met smaak weer eet in een moeilijke periode is onbetaalbaar en geeft ontzettend veel voldoening.

Erik-Jan Wissink smaakspecialist

Ode aan de elektrische fiets

Het verhaal van Trudi van Baaijen

“Tijdens het informatiegesprek op de Oncologische Dagbehandeling kreeg ik tot mijn grote verrassing het aanbod gebruik te mogen maken van een E-bike gedurende het behandelingstraject.

Het voordeel van een elektrische fiets zou zijn dat bewegen niet afhankelijk is van mijn vermoeidheid.

Ik heb er zes maanden op gefietst, door weer en wind en ook door de regen, gewoon omdat het kon. Het was een lichtpunt in die periode van mijn leven. Afstanden werden niet beperkt en de mindere energie niet hélemaal verbruikt.

Dit heeft mij juist energie gegeven en het gevoel van ‘ik voel de wind, de zon en de regen…. ik leef’.”

Mijn gedicht

Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland Tiel

Weet je waar ik zo’n zin in had?

Ik had zo’n zin in niets.

Lekker voor mezelf,

kilometers lang

met de wind mee

op de fiets.

Maar ja daarvoor was ik al zo bang:

de weg terug is even lang

en plots verschijnt de regen

En natuurwetten weersta ik niet:
ik heb de wind nu tegen.

Nu ploeter ik en lig vermoeid, voorover op mijn fiets.

Was dit nu waar ik zin in had?

Nou ja, noem dat maar niets.

Tóch ben ik fris en monter weer thuisgekomen,

dankzij mijn elektrische fiets.