Project omschrijving

Alweer vijf jaar geleden, op 1 februari 2011, werd de nieuwe afdeling Dagbehandeling oncologie officieel in gebruik genomen.

Mede dankzij de toenmalige lampjesactie van de Vrienden met de corso olifant (opbrengst € 85.000 !) konden tal van wensen van patienten en verpleegkundigen worden Ingevuld. Zo werden er niet alleen 4 ultra moderne behandelstoelen geschonken, maar ook de totale aankleding van de genoemde afdeling werd veraangenaamd met natuurfoto’s en toepasselijke teksten op wanden.

Ook aan het interieur werd, o.l.v. binnenhuisarchitecte Caro Agterberg,  van alles gedaan om het verblijf van de patient zo aangenaam mogelijk te maken. Maar ook de begeleider /familielid van de patient werd in het totaal concept uiteraard meegenomen. Zo werden er luxe goed zittende stoeltjes aangeschaft om, het soms een hele dag bij een patient te moeten zitten, zo prettig en comfortabel mogelijk te maken. Ook werden er handige tafeltjes ontworpen, waardoor de begeleider van de patient met het zicht op zijn/haar dierbare de maaltijd kan gebruiken of een boek of tijdschrift kan lezen. Er werden boekenkasten gemaakt en een gezelschapstafel om met elkaar de lunch te kunnen gebruiken.

Daarnaast was er oog voor details bijvoorbeeld in de vorm van vaasjes en bloemen op iedere kamer. Over bloemen gesproken. De foto’s in de diverse behandelkamers werden op kleur of bloem samen met de verplegend personeel geselecteerd. Hierdoor ontstonden de zogeheten ”lavendel- en rozenkamer”. Maar ook een “literatuurkamer”met gedichten en teksten op de wand en natuurlijk niet te vergeten een boekenkastje.

Kortom iedereen blij met deze prachtige omgeving om in te werken en om in behandeld te worden.

Een ding bleef helaas een toch wat troosteloze uitstraling behouden.

Een aantal patientenkamers (kamers waar de patient in bed haar/zijn chemokuurbehandeling krijgt) keken n.l. uit op verplaatsbare gebouwen (portable cabins), die voorzien zijn van een troosteloze grijze beplating. Gebouwen die amper een paar meter van deze kamers verwijderd stonden. Tussen de kamers en de bewuste gebouwen wat grijs grind. Niet echt iets om een hele dag vanuit bed, laat staan tijdens een kuur naar te moeten liggen kijken. Er waren destijds wel wat ideeen om dat uitzicht wat op te vrolijken, maar die bleken helaas veelal praktisch niet uitvoerbaar. Een daarvan was om wat kippen en konijnen te laten rondlopen tussen de gebouwen. Maar ook dit idee haalde het niet vanwege onderhoud, hygiene en verzorging, niet alleen door de week maar ook in de weekenden en vakanties. Kortom jaren verstreken.

Tot dat iemand op het idee kwam om de ramen van een matte folie te voorzien met natuurfoto’s als afbeelding erop. Alles om het beeld naar buiten toe zoveel mogelijk te maskeren. Om te kijken wat dit voor effect had, werd een raam als proef met folie beplakt. Het effect was fraai ,daar niet van, maar door de verandering van lichtinval, veroorzaakt door de kleur van de foto’s, konden verpleegkundigen bij bepaalde chemokuren niet goed meer zien wat de reactie op de huid van de patient was. Deze oplossing bleek dus helaas totaal ongeschikt in de praktijk. In feite waren we dus eigenlijk weer terug langs af!

portable-cabins-oncologie-uitzicht

Om toch wat kleur en vrolijkheid als uitzicht te bieden werd natuurfotograaf Fred Foeken gevraagd om samen met de verpleging te zoeken naar een andere oplossing.

Een grote hoeveelheid foto’s werd bekeken, waaruit de verpleegkundigen een gerichte uiteindelijke keuze maakten. Een keuze die bovendien een perfecte aansluiting vond bij de natuurfoto’s op de afdeling en patientenkamers die in 2011 waren aangebracht.

Nog geen uur nadat in juni j.l. de foto’s, door de technische dienst van het ziekenhuis, buiten op de cabins waren gemonteerd kwamen de eerst complimenten al binnen! Zowel van patienten als ook van ziekenhuispersoneel. Een lang gekoesterde wens is met deze speciale aankleding eindelijk in vervulling gegaan.

De Stichting Vrienden heeft de afgelopen jaren haar uiterste best gedaan om de natuur, op tal van plaatsen in het ziekenhuis Rivierenland, wat dichter bij de patient te brengen en zo een aangenamer verblijf ,allereerst voor patient en zijn/haar dierbaren te creeren. Maar ook het ziekenhuispersoneel

geeft regelmatig aan ook blij te zijn met de aangenamere werkruimten.

Want wanneer de patient zich prettiger voelt, straalt dat uit op het personeel en andersom.

Meer over de relatie van natuur en de Stichting Vrienden kunt u lezen op pagina 6 van de gedrukte versie van onze nieuwsbrief. Op deze website kunt u deze pagina ook terugvinden door links onderaan de homepage te klikken, op de foto met de boomgaard.