Project omschrijving

Een kinderonderzoekkamer komt tot leven!

Bekijk onze onderstaande video en foto´s en laat u meenemen in een bijzondere animatie om de pijn en het verdriet tijdens en na het onderzoek van het kind wat te verzachten.

Op 18 januari j.l. openden Siem en Luuk, kinderen van Maartje Kuppen, die als pedagogische medewerker verbonden is aan de kinderafdeling van Ziekenhuis Rivierenland, een onderzoekskamer waarvan er in Nederland nog geen tweede te vinden is!

Even terug in de tijd. In december 2014 en de eerste 3 maanden van 2015 werd met de jeugdcorsowagen van Tiel, door de Vrienden een lampjesactie gehouden voor kinderen in het ziekenhuis. Doel was om voor kinderen op diverse afdelingen een aangenamer verblijf te creëren. Met een kleine aanpassing werd met het ingezamelde geld vorig jaar de kinder-prikpoli ,op de begane grond ,voorzien van een onderwaterwereld. Hierover later meer in een van de volgende nieuwsbrieven. In afwachting van een o.a. verschuiving van diverse afdelingen binnen het ziekenhuis werd even pas op plaats gemaakt met een vervolg
investering voor kinderen door de Vrienden. Nadat de diverse veranderingen waren voltooid , werd september vorig jaar groen licht gegeven om de oude kinder-onderzoekskamer op de afdeling B5 een metamorfose te laten ondergaan. Vooraf waren voorzitter Wouter de Baat en adviseur Fred Foeken van de Vrienden een kijkje gaan nemen in het Haga kinderziekenhuis in Den Haag. Hier had de firma Tinker uit Utrecht o.a. een van de onderzoekskamer van een wandanimatie voorzien die de binding van de streek (zee, vuurtoren en duinen) letterlijk en figuurlijk uitstraalde.

Onder indruk van wat in Den Haag was gecreëerd werd de rest van het bestuur van de Vrienden en de ziekenhuisleiding, waaronder het hoofd van de kinderafdeling en kinderpedagogen, aan de hand van foto’s en een filmpje, ook enthousiast gemaakt. Vervolgens werd Tinker uit Utrecht gevraagd om een ontwerp te maken, waarin de Betuwe met haar appels en bloesem als hoofdmotief moest dienen, aangevuld met Afrikaanse dieren. Een thema wat al op de kinderafdeling aanwezig was. Na diverse concepttekeningen kon begin november vorig jaar begonnen worden met de gedaante wisseling van de kamer. Na een volledige week van renovatie konden de eerste dieren, vlinders, vogeltjes etc. tot leven worden gebracht d.m.v van een luister-, kijk- en lichtspel geprojecteerd op een bijzondere ondergrond.

Eerste in Nederland

In de maand december werd proef gedraaid met de apparatuur en werd instructie/uitleg gegeven aan het personeel die dagelijks werkzaam zijn in deze kamer.
Direct bij de eerste, toch vaak stressvolle en nare belastende onderzoeken voor een kind, werd al heel snel duidelijk wat de animatie met het kind deed. Natuurlijk waren er vaak tranen tijdens het onderzoek, maar in tegenstelling tot de oude situatie, verdwenen de tranen supersnel en was er alle aandacht voor alles wat zich op de wand afspeelde. Uniek is het feit dat de wens om kinderen ook zelf de animatie te laten afspelen en sommige momenten opnieuw te laten afspelen kon worden gerealiseerd. D.m.v. een kleine afstandbediening kan het kind zelf de regie over de animatie nemen!
Een stukje techniek waarmee Ziekenhuis Rivierenland de primeur heeft verkregen.

Blije gezichten en een warme en hartelijke overdracht van de kamer door Wouter de Baat aan het hoofd van de kinderafdeling, Sabine Quadvlieg.

 

 

V.l.n.r. Sabine Quadvlieg, hfd kinderafdeling, Maartje Kuppen pedagogisch medewerker en haar jongens, Luuk en Siem, bij de vertoning van de animatie.

 

 

Het thema van de onderzoekkamer; Betuwe en dieren

De nieuwe kinderonderzoekkamer werd voorzien van een “levende wand”, waarop van alles te zien is. Ook op de andere wanden van de kamer werden afbeeldingen in het genoemde thema aangebracht. Van zebra tot olifant en giraf. Ook hier werd creatief meegespeeld door bijvoorbeeld de giraf gelijk de maatlat te laten zijn voor kinderen. Net even anders als de saaie muur waar je normaal tegenaan moest staan om je lengte te laten meten. Allemaal details die een belangrijke rol spelen bij een stukje afleiding voor kinderen in de vreemde en vaak stressvolle omgeving die ziekenhuis heet.

 

Veel belangstelling bij de opening

Veel vertegenwoordigers van het ziekenhuis waren naast de verzameld pers bij de opening aanwezig. Maar ook personeel van de kinderafdeling en kinderartsen waren getuige van de opening. Daarnaast vertegenwoordigers van de Jeugd Corso Vereniging Tiel en sponsoren waren speciaal voor deze bijzondere middag naar de 5e etage van het Ziekenhuis Rivierenland gekomen. Mooie toespraken, bloemen en aan het slot een hapje en een drankje maakten het geheel helemaal feestelijk!

Claudia Barbian en Dianne Bergman, kinderartsen in Rivierenland, bedanken de Vrienden hartelijk voor hun bijzondere investering in de onderzoekskamer, waar jaarlijks ruim 500 kinderen behandeld worden.

Met een speciale dank aan de afdeling Technische Dienst van het ziekenhuis, de firma Techtron, bijzondere verlichting, firma Hoobroekx schilderwerkzaamheden! V.l.n.r : Pieter van Bergen,hfd TD, Maartje Kuppen, Rob Stoffer, Techtron, Rene Hoobroekx en Paul Verploegen, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Rivierenland.

Als dank krijgt het bestuur van de Corso Jeugdvereniging Tiel bovenstaande foto van de ‘Blikvanger’ op groot formaat uitgereikt.