Project omschrijving

Dit jaar zal de Vriendenlampjesactie 2017-2018 in het tekenen staan van fundraising voor de kwetsbare oudere patient.

In onze volgende digitale nieuwsbrief kunt u hierover meer en uitgebreide informatie verwachten.
Traditioneel is de nauwe samenwerking van de St. Vrienden met corsoverenigingen in de Betuwe. Zij ondersteunen al  heel wat jaren de Vrienden projecten door het leveren van een corsowagen element voor de Vrienden lampjesactie.

Dit jaar verleent de vereniging uit Zoelen hun medewerking met hun wel heel bijzondere creatie “Moon family”.

Na het fruitcorso, inmiddels ook traditie, wordt de praalwagen door de corsoclub 3 dagen (19 t/m 21 september) bij het ziekenhuis geplaatst, zodat bezoekers, maar ook patienten soms met bed en al , het grote “fruitige” kunstwerk eens van zeer dichtbij kunnen bekijken.

Na deze tentoonstelling wordt de wagen in de schuur van de club “ontmanteld” en ontdaan van het fruit, de groenten en de zaden. Het papier mache wordt eraf gehaald waardoor de kale ijzeren basisconstructie weer te zien is.  In november worden in een van de onderdelen, deze keer dus een kat, van de corsowagen ruim 15.000 led-lampjes door de vrijwilligers bevestigd. Een mega klus waar heel wat avonduurtjes mee gemoeid zijn.

Vervolgens wordt, wederom traditiegetrouw, het onderdeel de maandag na sinterklaas, met lampjes en al geplaats bij het ziekenhuis. Van begin december tot eind maart kunnen mensen vervolgens lampjes kopen om de actie van de Vrienden te ondersteunen. Zo ver is het echter nog lang niet, maar de eerste voorbereidingen om klaar te zijn voor het 57e Tielse Fruitcorso zijn al in volle gang.

Corsoclub Zoelen, dank jullie wel voor jullie medewerking en inzet en heel veel succes bij de laatste inspanningen om jullie “Moon family” op tijd klaar te hebben voor het corso op zaterdag 16 september a.s.!

Een corsowagen heeft als basis een ingenieus gemaakte lasconstructie

Over de volledige lasconstructie wordt met papiermache een onderlaag aangebracht.

Begin juni kon de corsowagen voor het eerst rollend naar buiten gebracht worden.

Het aanbrengen van een grondlaag is ook een behoorlijke klus!

Naast het feit dat ze de ” Moon family” heeft ontworpen, heeft Jannie de Jong al heel wat meer ” uurtjes”
in haar creatie gestoken door ook hard mee te werken aan de wagen zelf!

Naast het werken aan hun jeugdwagen helpen deze meisjes tijdens hun vakantie ook graag een handje mee aan de grote wagen van Zoelen.

Bij deze poezekop is goed te zien hoe minutieus de diverse gebruikte zaden zijn aangebracht.

 

Ieder jaar, een avond vlak voor het fruitcorso, zijn er als dank, gebakjes namens de St. Vrienden en de Raad van Bestuur het ziekenhuis voor alle plakkers en bouwers van de corsowagen die bij het ziekenhuis komt te staan en meedoet aan de lampjes actie.

Ook is het een traditie dat op ieder gebakje een afbeelding van een onderdeel van de wagen te zien is. Deze keer dus een poezekop.

Van bovenaf is pas goed te zien hoe groot de Zoelense corsowagen “Moon family” is. Meer dan 14 meter lengte en 5 grote katten zullen aan de duizenden toeschouwers voorbij trekken tijdens het corso. Wat veel mensen niet weten is dat een gemiddelde wagen al gauw rond de 20.000 euro( !) aan materiaal en grondstoffen kost. Met heel veel dank aan alle sponsoren die dit al 57 jaar !allemaal mogelijk maken.

” Vele handen maken licht werk”. Zonder het werk van de duizenden Betuwse vrijwilligers, jong en oud, en hun sponsoren zou het jaarlijkse fruitcorso absoluut onmogelijk zijn!!