Project omschrijving

Opgelet:
De actie is beëindigd. Hartelijk dank voor uw interesse in de inzamelingsactie van plastic dopjes. Inmiddels is deze actie in Tiel stopgezet en kunt u geen plastic dopjes meer inleveren bij de oogpoli van ons ziekenhuis. Wilt u toch uw bijdrage willen leveren, neem dan contact op met KNGF Geleidehonden. In het land zijn nog diverse inleverpunten, waar u  plastic dopjes kunt afgeven. Kijk voor meer informatie op www.geleidehond.nl/doppen 

St. Vrienden, november 2018


Tijdens de Open dag van het ziekenhuis, eerder dit jaar, gaven Paul Verploegen, rechts op de foto, voorzitter Raad van Bestuur van het ziekenhuis en Leon van Esseveldt, penningmeester van de Vrienden het startsein voor het inzamelen van plastic dopjes. Via de donatietonnen die bij de oog-poli staan kunnen mensen hun plastic dopjes inleveren t.b.v. een opleiding tot geleide hond.

Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) is op tal van plaatsen in ons land al geruime tijd bezig met het inzamelen van dopjes van mineraal of-spuitwaterflessen, frisdrankflessen, melk en yoghurtpakkendopjes, shampooflessen en deo spuitbusdoppen, slagroomspuitbusdoppen, pindakaas- en chocoladepotdeksels etc.

Een actie waar nu eens niet om geld gevraagd wordt, maar simpele plastic afvalproducten die we allemaal dagelijks gebruiken en weggooien.

Per provincie zijn er diverse verzamelpunten, van waaruit per containers de dopjes naar de verwerkingscentrale gaan.

Daar worden de enorme bergen dopjes omgesmolten tot plastic pallets. Deze pallets zijn vele malen duurzamer dan de traditionele houten pallets en dus ook nog eens minder milieu belastend. Er hoeven bijvoorbeeld geen bomen voor gekapt te worden!

Vanuit de opbrengst van de verkoop van de dopjes aan de verwerker kan de opleiding van geleide honden bekostigd worden. Om een voorbeeld te geven; een basisopleiding tot geleide hond kost al gauw 5000,- euro per hond!

 

Een prachtig initiatief en dus reden genoeg voor de St. Vrienden om samen, met medewerking van  de oog-poli van het ziekenhuis , voor het KNGF in te gaan zamelen.

Inmiddels is dit in Tiel en weide omgeving bekend geworden en wordt er naast particulieren ook door scholen en verenigingen meegedaan.  Maandelijks gaan er grote hoeveelheden dopjes per aanhangwagen naar ons inzamelpunt.

Landelijk is deze dopjesactie ook een groot succes en konden uit de totale opbrengst van dit eerste half jaar maar liefst 3 honden met hun opleiding starten!

Ook u nodigen wij uit om uw dopjes dagelijks te komen inleveren bij de oog-poli, op de begane grond van het ziekenhuis.

Alvast hartelijk dank namens het KNGF en de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland.

Uitgebreide informatie over deze actie kunt u tevens vinden op:

www.geleidehond.nl/doppen