Project omschrijving

Tijdens de Open dag van het ziekenhuis, op zaterdag 18 maart 2017, werd een nieuw initiatief van de Vrienden onthuld.
Een heuse “Vrienden zwerfboekenkast” werd deze dag feestelijk in gebruik genomen.
Een idee dat al langer bestond en terug te vinden is op sommige treinstations e.d. in ons land. Maar ook bij supermarkten en in basisscholen kun je zwerfboekenkasten o.a. tegen komen. Deze boekenkasten zijn echter veelal gericht op kinderen. In het ziekenhuis stond al een tijdje een boekenkast buitengebruik. Omdat ie in de centrale entree te veel plaats begon in te nemen, was de kast verplaatst naar elders en niet meer als boekenkast in gebruik.
Inmiddels heeft ie weer een mooie plaats gekregen. In de buurt van het liftenplein op de begane grond. Een plek waar veel mensen dagelijks langskomen.
Maar eerst even het idee achter deze wel heel bijzondere vorm van boekenkastgebruik.

V.l.n.r. : Leon van Esseveldt, penningmeester van de Vrienden, Inge Ebbinkhuijzen van de TVO en Paul Verploegen, voorzitter Raad van Bestuur van Ziekenhuis Rivierenland bij de door hun onthulde zwerfboekenkast.

Uitgangspunt van het idee is om mensen te stimuleren om een boek te gaan lezen. Nu zijn boeken over het algemeen best prijzig en dus lang niet voor iedereen toegankelijk. Behalve bij een bibliotheek natuurlijk, maar dan moet je het geleende boek wel weer terugbrengen.

Het leuke van deze boekenkast is dat je een of meerdere boeken mag meenemen en dat je ze niet meer hoeft terug te brengen!
Dat mag natuurlijk wel, maar zelf houden of bij een andere zwerfkast brengen mag ook. De hoop is dat mensen die hun boekenkast
eens willen opschonen boeken doneren aan de kast waardoor de doorstroming en de variatie op gang blijft.
En dat gebeurt inmiddels bij onze kast al volop.
Ruim 125 boeken per week worden meegenomen en een zelfde aantal komt ook weer terug!
Alle boeken worden van een sticker van de Vrienden/ TVO voorzien, zodat duidelijk is dat dit alles door onze samenwerking
mogelijk gemaakt wordt.

Inge Ebbinkhuijzen van de Tielse Vrijwilligers Organisatie (www.tvo-tiel.nl) ontfermt zich dagelijks over de boekenkast.
Ze heeft inmiddels haar handen vol om alle “nieuw” gedoneerde boeken te beoordelen op bruikbaarheid en vervolgens te voorzien van een zwerfstickers. De boekenkast moet natuurlijk netjes bijgehouden worden en op tijd bijgevuld worden met andere boeken.
Ook Inge staat versteld van de belangstelling en het succes van de kast.
Patiënten, bezoekers en personeel maken dagelijks volop gebruik van de zwerfboekenkast.
U bent van harte welkom, met eventueel boeken waar u afscheid van wil nemen te komen brengen of om een boek te komen halen.
De genres zijn zeer divers, dus is er altijd wel een leuk boek te “scoren”. Nogmaals u bent van harte uitgenodigd!
Wist u trouwens dat in onze regio, het Rivierengebied, ruim 23.000 mensen laag geletterd zijn en dat er allerlei goede initiatieven worden ondernomen om hier met elkaar iets aan te gaan doen?
Misschien levert deze kast alvast een kleine bijdrage. Je weet het maar nooit.
Met dank aan het ziekenhuis voor het gratis beschikbaar stellen van deze mooie multifunctionele boekenkast die nu aan zijn/haar tweede leven is begonnen!

Laat maar zwerven, die boeken!