qwiek up Ziekenhuis Rivierenland Tiel

De Qwiek.up wordt ingezet om patiënten tijdens een onderzoek of behandeling de gewenste afleiding te bieden. Of om hun verblijf in het ziekenhuis gewoonweg aangenamer te maken. Er is een bewegende muur op de onderzoekskamer van de kinderafdeling, die door hen als fantastisch wordt ervaren, maar dit is helaas niet mobiel. Ziekenhuis Rivierenland Tiel kan volwassenen en kinderen die een behandeling of onderzoek of afleiding moeten krijgen elders, dit helaas niet bieden.

Om dit toch mogelijk te maken hebben de ‘Vrienden’ besloten voor de aanschaf van extra apparaten een bijdrage te verlenen van € 13.000.

Manon Haneveer (unit manager kliniek moeder-kind) over in gebruik name Qwiek ups: “Van de twee aangeschafte en in gebruik genomen Qwiek ups, door middel van een gift van de Vrienden van Ziekenhuis Rivierenland, wordt veel gebruik gemaakt. En dat is superfijn. Ze worden gebruikt voor bijvoorbeeld kinderen op zaal die in gespannen afwachting zijn van een operatie. Wij zoeken van te voren uit wat een kind leuk vindt, iets actiefs of iets passiefs en passen het programma van het apparaat hierop aan. Omdat ieder kind wat anders nodig heeft, kiezen wij iets dat niet overprikkelend werkt. Voor de één zijn het liedjes en dans en wordt er hard meegezongen, voor de ander is dat bijvoorbeeld het thema ‘dierentuin’, waarmee  filmpjes kunnen worden getoond van apen of andere dieren. Ook voor de ouders geeft het even ontspanning. De Qwiek up is mobiel, eenvoudig te verplaatsen van de ene naar de andere locatie. Wat voor ons belangrijk is, omdat wij met twee afdelingen van doen hebben B4  kinder dagbehandeling en B5 kinderafdeling. Wel is begeleiding van een medisch pedagogische hulpverlener nodig. Het is niet de bedoeling dat de Qwiek up zelfstandig door ouders of kinderen worden gebruikt. Wij zijn ook van plan de Qwiek up in te zetten op verloskunde, ter afleiding”.

De Qwiek.up projecteert ruimtevullende beelden op het plafond of de muur, ondersteund door rustgevende geluiden of muziek. En kan door zijn mobiliteit ook ingezet worden op bv. de SEH, röntgen, polikliniek, labafname, holding of OK. Bedoeld voor patiënten die een oncologische dagbehandeling krijgen, aan bed gebonden patiënten, snoezelervaring voor baby’s en dreumessen of voor (dementerende) ouderen. Het zorgt ervoor dat patiënten méér ontspannen zijn tijdens onderzoek of behandeling, waardoor deze gemakkelijker verloopt en een patiënt sneller klaar is.

Terug naar het overzicht >>